Stærk Overgang
Anmeldelse af Anne Hjernøe: “Stærk Overgang”, Politikens Forlag, 2022

Endelig en bog, der med sin indsigtsfulde indgang til det at være kvinde, går lige ind.
Selve bogen er ualmindelig lækker, såvel i skrift, papir som i farver.
På forsiden sidder smilende Anne og tager imod.
Smuk og harmonisk i sin røde kjole, og straks føler jeg mig hensat til en af de
hyggelige rejser, hun og Anders har taget mig med på så mange gange.
Jeg ved, at lyset vender tilbage, og at fredfyldt harmoni, smagt til med et sjældent krydderi skal
fylde mest i mit liv. Jeg hører næsten Anders introducere med sin bløde og jyske tilgang.
Jeg smiler til Anne og synes at kende hende.
Så jeg følger gerne med i den rejse, hun tilbyder mig – her i sin bog.
Vi kvinder er vant til at finde os i kroppens tilbøjeligheder, selvom vi bliver slået ud af kurs, men vi skal ikke passivt finde os i det.
Vi skal træde ud af flinkeskolen og blive chef i vores eget liv.
Den rejse tager Anne os med på.
Bogen er bygget op omkring erfaring, videnskab og råd, som nemt kan følges.
Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik, Ylva Hellsten, professor på Institut for Idræt og Ernæring og Birgitte Rabek Kornum, søvnforsker og lektor på Institut for Neurovidenskab er med som teoretisk baggrund og indsigt.
Med disse kvinder, som talere har Anne bragt niveau og troværdighed på plads.
Der sættes ord på nøjagtig de følelser, jeg, i hvert fald, ind imellem tumler med. Det giver en følelse af at blive hørt. En forståelse for, at hedeture, træthed og manglende overskud skal forstås af mig selv, men sandelig også af andre – og endelig en oplevelse af, at livet er dejligt – stadigvæk.
“Måske står du indimellem og kigger på din krop og tænker, at alting var nemmere( og pænere), da du var yngre? Og ja, det var det sikkert også i den periode. Men det kan også være, at du bare har glemt den usikkerhed, du havde omkring kroppen og din seksualitet, da du var ung?” – side 133
Gennem hele bogen følges teori af billeder. Det virker, og det giver overskuelighed for mig som læser. Det psykiske følges ad med det fysiske. Indsigt i tanker, glæder, sorger og den drillende hjerne er nærmest at læse som balsam. Forståelse – forståelse givet af andre, givet til mig. Og der kan gøres noget, kan der! Tanker, motion, nattesøvn og ernæring. Det tager Anne også fat i. Jeg bliver ført ind til lette og overskuelige øvelser, som jeg nemt kan lægge ind i min hverdag. Jeg kan vælge, gøre det godt og det uden at bruge oceaner af tid. Øvelser lige til – og hele tiden illustreret.

Så er det det med maden. Her holdes jeg også i hånd. Viden om kost, mineraler og vitaminer og så opskrifter. Selvfølgelig. Det er jo Annes bog. Gode opskrifter, som er til at omdanne til god mad. Dette uden at skulle rejse verden rundt efter sjældne madvarer eller krydderier. Alt er til at købe nemt, maden er let at lave, og så er det lækker mad. Dejligt!

Kan jeg så anbefale bogen?
JA!
Det kan jeg, fordi Annes bog “Stærk Overgang” får mig til at sidde tilbage med en skøn følelse af at være så meget kvinde. Jeg har hedeture, så det driver, min arm ser fremmed ud, jeg kæmper med vægten – og så nyder jeg livet. Sex er stadig dejligt – og vigtigt. Det tabu, som til stadighed ligger omkring overgangsalderen, den mathed, man som kvinde kan føle i forhold til at indse, at tiden er sat sine spor, den bliver pludselig mere acceptabel, fordi styrken i den alder, det tidsrum, der nu står foran mig som moden kvinde er spændende og frihedsgivende. Den frihed skal gribes af alle de dejlige kvinder, som modne, som “det røde hybenhjerte”, der synges om i Septembers Himmel, går rundt derude i hverdagen. Lad hjerterne danse.

“Grin, græd og træk på skuldrene ad overgangsalderen. Vær i den. Rum eller råb ad den. Tryk på den forbandede PYT-knap. Elsk den eller had den. Søg hjælp, hvis du har brug for det. Eller rid stormen af. Gå nysgerrigt til værks, og find dig ikke i noget. Heller ikke, at nogen bagatelliserer overgangsalderen, hvis du pludselig kampsveder. Sig fra. Halvdelen af verdens befolkning kommer i overgangsalderen, og den er kommet for at blive.” – side 138
